אחד מההמצאות ששינו את עולמנו ללא ספק הוא דפיברילטור , מחיר כבד מאוד של איבוד חיי אדם נחסך לנו בזכותו. היתרון הגדול ביותר שלדפיברילטור מחיר מדף שהינו בהישג יד וניתן להשתמש בו ללא צורך בידע קודם או בהכשרות מיוחדות. מכשיר החייאה זה אוטומטי לחלוטין, פשוט להפעלה וההנחיות להפעלתו ניתנות מהמכשיר עצו בקול ברור ובעברית.
מכיוון שהמטרה העיקרית של הדפיברילטור לתת שוק חשמלי לאדם שלקה בלבו הרי שהאיכות תקבע עד כמה באמת יהיה יעיל המענה שניתן. לא אחת לדפיברילטור מחיר שונה שנובע מהמוצר, מהמותג ומהאביזרים שנלווים לו. מה שחשוב באמת שברגע האמת אכן יהיה לנו מכשיר שעובד, ועם זה לא משחקים.
המהירות והאיכות יקבעו לחיים או מוות
הצלת חיים אינה דבר של מה בכך, אחוז התמותה הגבוהה ביותר הינו בקרב הלוקים בלבם. יחד עם זאת למכשיר הדפיברילטור מחיר שאינו זול ולא כל אחד יכול להרשות לעצמו להחזיק כזה. אולם בשנת 2008 יצאה תקנה שאומרת כי כל בית עסק או מקום ציבורי שמכיל 500 איש ומעלה מחויב להחזיק דפיברילטור על מנת לתת מענה בשעת חירום. חשוב לציין כי יש לדפיברילטור מחיר שמצדיק את קיומו מאחר ולו רק הצלחנו להציל חיי אדם אחד הרי שאי אפשר לתמחר את זה כלל. לצערנו עדיין הגורם המוביל למוות הינו דום לב, הסיבות לו מגוונו ואחת מהן המוכרת היא "אוטם שריר הלב" או כפי שנהוג לומר "התקף לב". ובכן הימצאות דפיברילטור בסביבה ושימוש בו כמובן תמנע בצורה חד משמעית את מקרה המוות ( הנתון עומד על 95% הצלחה).
מה בעצם קורה שמשתמשים בדפיברילטור ?
רגע לפני שנבין מה הדפיברילטור עצמו עושה ננסה להבין מה הגורם לתופעת "דום לב" או פרפור חדרים. כאשר יש חסימה בעורק ראשי שמספק דם ללב יש ירידה באספקה לאותו מוקד, שיבוש זה גורם לתופעה שבה נוצרת בקשת לאספקה של דם שבאה לידי ביטוי בכיווץ הלב. עצם הירידה באספקת הדם מוקדים רבים בעת ובעונה אחת משדרים לשריר הלב בקשות שמנוגדות אחת לשנייה, התופעה מוכרת בשם "פרפור חדרים", הבלבול הזה שהלב נכנס לתוכו שבו אינו יכול להתכווץ כראוי או לספק דף כנדרש נקרא "פרפור חדרים" בדיוק במצב הזה יש לדפיברילטור מחיר שאינו ניתן כלל לשערוך, לרוב אם תוך דקה ניתן אותו שוק חמלי הרי שהאדם שלקה בלבו יתעורר לחיים, למעשה השוק החשמלי גורם לאיפוס קצב הלב על ידי עצירה מוחלטת רגעית והתחלה מחדש מעין RESET ללב. המצב הזה של דום לב מחייב מתן טיפול מהיר ומיידי ככל האפשר רק כך תבטיחו את סיכויי ההישרדות של החולה. ההערכה הגסה של הזמנים אומרת כי כל דקה עיכוב במתן הטיפול מורידה ב 10% את סיכויי ההישרדות של החולה.
המאמר נכתב על ידי שוורץ שלומי
כותב מאמר אינו רופא והמידע המובא כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לטיפול רפואי